Populärvetenskapliga ekonomiböcker är otroligt intressanta att läsa, och det börjar skrivas fler och fler av dem. En bok jag skulle vilja läsa är en som analyserar harry potter-världen där det finns trollkarlar och häxor ur ett ekonomiskt och statsvetenskapligt perspektiv. Om det finns magi, varför finns det då fattiga människor? Varför verkar deras värld inte ha utvecklats på flera hundra år? Vad jobbar trollkarlar och häxor egentligen med, behöver de jobba? Hur kommer det sig att svartalverna verkar vara de enda som sysslar med bankverksamhet?

Dessa och många andra frågor hade jag velat läsa om. Jag är övertygad om att man hade kunnat lära sig mycket av att analysera tänkbara hypoteser kring varför harry potter-världen ser ut som den gör. Eftersom jag inte kan hitta någon bok av detta slag har jag börjat fundera på om det kanske är jag som ska skriva boken. Jag tänkte att jag skulle skriva några analyser framöver och lägga upp här på bloggen, så får vi se vad det leder till!

Men först vill jag dela med mig av en liten bokrekommendation! Under jul läste jag det helt fantastiska fan fiction-berättelsen “Harry Potter and the Methods of Rationality” av Eliezer Yudkowsky. Vilket är en historia om Harry Potter i en alternativ verklighet där han istället växer upp i en kärleksfull fosterfamilj och lär sig den vetenskapliga metoden. Denna helt briljanta pojke använder denna för att utforska och förstå den magiska världen när han introduceras till den. Denna bok ger en perfekt kombination av skönlitteratur och vetenskap! Alla kapitel finns som en ljudbok och kan hittas på itunes eller hpmorpodcast.com, använder du någon annan podcast-app så finns den säkert där också!

Comments (1)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.