[Swedish]

Black Friday handlar om prisdiskriminering, inte främst om att boosta försäljning, i motsats till gängse uppfattning. Det är en shoppinghögtid som gynnar de fattiga på bekostnad av de rika då det är ett sätt för företag att ta olika pris av olika konsumentgrupper.

De fattiga är de som gynnas, tack vare att de rika är mindre priskänsliga och därför inte tar sig upp dagen efter thanksgiving för att leta efter billiga fynd.

Anti-konsumptionsrörelsen som uppmanar till bojkott av Black Friday skadar inte företagen, tvärt om. Genom att få de opriskänsliga konsumenter att inte ta del av de låga priserna får de Black Friday att fungera än mer effektivt som mekanism för prisdiskriminering.

Läs hela texten här!


[English]

Black Friday is about price discrimination, not primarily boosting sales contrary to popular perception. The shopping holiday benefit the poor at the expense of the rich as it is a way for firms to charge different prices for different groups of customers.

The poor are the ones who benefit from the low prices, thanks to the rich not being as price sensitive to get up the day after thanksgiving to scavenge for bargains.

The anti-consumption movement that boycott black friday doesn’t hurt black friday. No, rather the opposite. By motivating the not-so-price sensitive to boycott the event, it makes black friday even more effective as a mechanism for price discrimination.

Read the full text here!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.