The Armchair Economist – Economics in everyday life – Steven E. Landsburg

Jag lånade denna boken på biblioteket i höstas och jag tyckte om den så mycket att jag önskade mig den i julklapp så jag skulle kunna läsa den igen och denna gången kunna klottra, göra markeringar och skriva egna referenser i kanterna. Nu är det gjort och jag kan verkligen säga att detta är en helt fantastisk bok.

Om man söker efter en bok för att förstå grunderna i ekonomi skulle jag tipsa om Homer Economicus. Om du vill läsa en bok som kommer förändra din förståelse av världen genom statistik så skulle jag rekommendera Freakonomics. Om du däremot vill förstå det ekonomiska sättet att tänka, att se världen ur ett ekonomiskt perspektiv: Ja, då är detta boken jag skulle tipsa om! Den kommer förändra ditt sätt att se på världen genom elegant och enkel logik.

Jag känner att jag egentligen borde ägna ett inlägg åt varje kapitel. För att det finns så otroligt många lärdomar i boken som förtjänar föras vidare. med sitt ekonomiska perspektiv skriver Landsburg om ganska vardagliga ämnen, från kartellbildning i kampen att hitta en partner, hur man kan jämföra olika politiska system till varför popcorn kostar så mycket på bion. Något av det viktigaste jag har fått med mig är att förstå att ekonomi inte är en normativ vetenskap. Alltså att ekonomi inte kan berätta för oss vad som är rätt eller fel, vad som är gott/ont osv. Ekonomi är ett verktyg som vi kan välja att använda, den kan berätta för oss vilka effekter vi kan vänta oss av till exempel legalisera en drog. Hur kommer det påverka antalet brukare, missbrukare, skatteintäkter, arbetslöshet osv. Men för att sedan kunna avgöra huruvida det vore bra eller dåligt, ja då krävs en moralfilosofi.

Många kanske har blandar ihop ekonomi med politik, och uppfattar det som att ekonomiska argument har en bias för ett visst utfall. Kanske beror det på att ekonomiska argument just ofta används av vissa personer med en viss politisk inriktning, eller kanske för att många helt enkelt inte förstår ekonomi så bra. Det är en annan sak jag tar med mig från denna boken: ekonomi kan vara otroligt komplext, eller åtminstone låter det komplicerat när usla ekonomiska resonemang sprids i tidningar, kommentarsfält och presidentkandidatskampanjer.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.