På vissa caféer, vissa tider är det så mycket folk att några gäster blir tvungna att snopet vända i dörren och leta vidare på grund av brist på sittplatser. Samtidigt är det inte ovanligt att en ensam manusförfattare ockuperar ett hörn och använder som ett kontor under hela dagar. Jag har inte lagt ner så värst mycket tid på att göra research kring hur denna grupp skiljer sig från genomsnittet. Men jag gissar att mängden pengar de spenderar på caféet i förhållande till hur lång tid de uppehåller sig där är lägre än genomsnittet.

När du sitter ner på ett café ockuperar du platsen och hindrar därför andra gäster från att sitta där. Beroende på hur länge du sitter ner kostar du olika mycket för caféet eftersom de förlorar kunder när caféet är fullt. Caféets lokaler och faciliteter är en kostnad som måste bakas in i priserna av muffins och cappuccinos. Det är en del av förklaringen (men inte hela) till varför take-away är billigare än att fika på plats.

När författare och entreprenörer använder caféer som arbetsplats trycker de alltså upp priserna även för alla andra. Förlorarna i detta arrangemang är snabbfikarna som nu istället subventionerar långfikarna genom de högre priserna. Om caféer istället skulle börja ta betalt för hur länge du sitter där så skulle det innebära lägre priser på kaffe och kakor. Det skulle krävas för att caféet fortsatt ska kunna locka kunder. Den genomsnittliga fikaren (vad gäller både tid spenderad på caféet och pengar på varor) kommer inte betala mer i slutändan, eftersom det hen vinner i billigare kaffe kommer hen behöva betala för tiden på caféet.

Den person som vill spendera lång tid på caféet skulle vara förloraren jämfört dagens system. Vinnarna skulle vara de som hellre handlar mer kakor än sitter länge, samt de som idag tvingas avstå från fika på grund av platsbrist. Jag ska dock påpeka att detta förutsätter att platserna på caféerna faktiskt är en knapp resurs som utgör ett hinder för caféet att öka sin försäljning. Eftersom det uppstår investeringskostnader av att införa ett system för att betala för tiden man spenderar på caféet så kräver det att ägarna faktiskt uppfattar det som att det råder brist på platser.

Utifrån resonemanget ovan bör vi se ett skifte till ett system där man betalar för tiden man spenderar på ett café i och med att teknologisk innovation blir billigare. Förändringen bör börja i större städer där hyrorna är större och platsbristen faktiskt innebär ett problem för ägare. De första att försöka sig på det kommer vara större café-kedjor som kan dra nytta av skalfördelar vilket gör tekniken billigare. Om ägaren dessutom tjänar pengar av att du är där så får denne också incitament att försöka få dig att stanna länge. Kanske skaffar brädspel, instrument, huserar utställningar, bokhyllor med bra böcker osv. Jag har hört att dessa arrangemang redan finns på sina ställen i Paris och några andra ställen, nästa steg kanske är att helt ta bort kostnaderna för kaffe och bara ta betalt för tiden du spenderar på caféet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.